USPEL MTB DP V OLIMPIJSKEM KROSU

23. 7. 2018

DP_XCO_2018_790x500

Na Krvavcu je minulo nedeljo, 22.7.2018, v zgledni organizaciji BAM.Bi sport teama odlično uspelo državno prvenstvo v olimpijskem krosu (MTB XCO). Na sicer lepi, a selektivni progi, ob kateri se je zaradi težje logistike zbralo malce manj gledalcev kot ponavadi, je klub slabi vremenski napovedi na start prišlo skoraj 200 tekmovalcev vseh kategorij.

Tokrat je bila trasa dirke nekoliko drugačna, kot so jih tekmovalci vajeni. Ni bila tako tehnično zahtevna, bila pa je zelo selektivna. Vrstne rede v vseh kategorijah krojilo tudi ostro kamenje na robu proge, takoj ko je tekmovalec zapeljal iz idealne linije. Iz boja za majice državnih prvakov je bilo tudi zaradi počenih pnevmatik izločeno kar nekaj favoritov, člane pa je v zadnji tretjini dirke namočil tudi dež in otežil že tako težko dirko.

Mitja Tancik je skupaj z Anžetom Bizjakom BAM.Bi-jem priskočil na pomoč pri trasiranju proge. Ta je imela zaradi pašne skupnosti kar nekaj omejitev, poleg tega je trava namenjena paši krav, zato je bila trasa po njej zelo omejena.

»Proga je bila enaka za vse. Klasičen kros. Je pa zelo naporna zaradi strmih klancev in vsak, ki je želel narediti dober rezultat, mora biti v zelo dobri kondiciji. Drugače se naredijo zelo velike razlike, precej večje, kot smo vajeni na drugih tekmah,« je povedal Tancik.

Potekala je od starta pred hotelom Krvavec po prvem delu Bike Park proge Panorama in Jezerca do Kriške planine, nato po krajšem, a strmem vzponu, v spustu po spodnjem delu proge Panorama proti najdaljšem vzponu po progi Bambino (v nasprotni smeri običajne uporabe) nazaj proti starto-ciljnemu prostoru. Dolžina kroga je znesla 3,5km z višinsko razliko 150m.

DP

Zmagovalec moške dirke in državni prvak v absolutni in kategoriji do 23 let je postal Rok Naglič (Calcit Bike Team). Po njegovih letošnjih predstavah to seveda ni presenečenje. Je pa zato na drugem mestu s štirimi minutami zaostanka nekako srečno končal Gregor Dimic (Energijateam.Com), na tretjem pa še z dvema minutama več zaostanka Luka Tavčar (Calcit bike). Gregor Krajnc, ki smo ga po letošnjih rezultatih pričakovali višje, na dirki ni imel sreče, saj se je kar moral dvakrat ustaviti v tehnični coni in zaradi defekta menjati obročnik. Po težkem tednu na etapni dirki Transalp se je s četrtim mestom dobro odrezal tudi Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team).

Rok Naglič

Pri ženskah je bilo nekoliko drugače. Blaža Pintarič (Pintatim) in Tanja Žakelj (Unior/DeVinci) sta vse do zadnjih dveh krogov vozili taktično dirko. Tanja se je poizkušala otresti Blaže, a ji to ni uspelo. Na koncu je Blaža izkoristila svojo prednost na vzponu in zmagala s prednostjo dveh minut. V zelo okrnjeni konkurenci deklet je bila tretja Maruša Knap (Calcit Bike Team).

 

Blaža

Med mladinci je zmagal Mihael Štajnar(Calcit Bike Team), drugi je bil Matevž Govekar (MBK Sportr.Si), tretji pa Anže Skok (Rog AS).

Pri mladinkah je državna prvakinja postala Vita Movrin (Energijateam.com), drugo mesto je osvojila Nika Dečman (Calcit Bike Team).

Pri starejših tekmovalcih so naslove državnih prvakov osvojili Matjaž Budin, Mitja Tancik, Boštjan Brelih, Martina Utranker, Aleš Čibej in Andreja Strnad.

V mlajših tekmovalnih kategorijah pa Teo Pečnik, Tamara Homar, Miha Smrdel, Hana Kranjec Žagar, Tine Terpin, Nika Mikuž, Maks Majnik, Eva Terpin, Jakob Krapež, Tajda Šostarko,Lan Rupnik in Anamarija Kosec.


Rezultati XC Krvavec


 

 

Vita

 

Budin

 

Mitja Tancik
Aleš

Mihael Štajner
Teo

(vir in foto: prijavim.se)