19. BAM.Bi DALMACIJA TOUR

15. 2. 2018

DSC_9191

ŠD BAM.Bi organizira že devetnajsto kolesarjenje po Dalmaciji, s tem, da bo start letošnje poti v Bosni in Hercegovini. Šestdnevno kolesarsko druženje nas bo tokrat popeljalo na start v mesto Bihač (BiH). Prva etapa nas bo vodila ob reki Uni, čez mejni prehod Užljebič, preko prelaza Škorič brdo (1.107 nmv) do Gračca, Obrovca in mimo Nina do Petrčanov v dolžini 160 km.
Drugi dan nas čaka »otočna« etapa, saj se bomo v Zadru vkrcali na trajekt za Preko in prevozili otoka Ugljan in Pašman. Na celino se vrnemo v Biogradu na moru, etapa pa se nadaljuje ob Vranskem jezeru, mimo Tribunja, do Vodic. Dolga bo 119 km in po konfiguraciji razmeroma nezahtevna.
Tretji dan se odpravimo na raziskovanje reke Krke in njenih lepot. Iz Vodic gremo v smeri Knina prosti Kistanju in Krko prvič prečkamo na njenem zgornjem toku ob jezeru Brljan, nato bomo vozili ob levem bregu reke in jo prečkali že ob vstopu v nacionalni park. V Skradinu bomo naredili postanek, pot pa nas potem vodi nazaj v Vodice, kar pomeni, da bodo Vodice naš gostitelj dva dni. Etapa bo dolga 129 km.
Četrti dan se iz Vodic odpravimo proti Velebitu. Mimo Benkovca bomo ob Novigradskem morju prikolesarili do Starigrada v Paklenici, za zaključek pa nas čaka kraljevski vzpon na Veliko Rujno, ki leži 700 m visoko nad morjem. Vzpon je razmeroma zahteven, saj je dolg 7 km z 10% povprečnim naklonom.
Sledi povratek v Starigrad in zaključek etape po 116 km. Zvečer bo v Vinetoujevem kampu BAM.Bijeva dalmatinska fešta.
V soboto nas pot prvi del vodi po jadranski magistrali do Karlobaga, kjer se bo začel vzpon na Baške Oštarije. Dvajset kilometrov dolg vzpon z višinsko razliko 900 m je zelo slikovit in nam bo ob lepem vremenu nudil prekrasne razglede na jadranske otoke Pag, Rab, Krk in druge. Zadnji del našega potovanja s kolesi pa bo zgolj revijalna vožnja do cilja, mimo rojstnega kraja Nikole Tesle (Smiljan) in naprej do kraja Perušič v samem osrčju Like, kjer bomo po 107 km zaključili zadnjo etapo, oziroma po 631 km letošnji BAM.Bi Dalmacija tour.
Trasa letošnjega toura je zelo primerna za kolesarjenje, saj se bomo izognili prometnim cestam in zanimiva, ker bodo na sporedu kar trije razmeroma nepoznani vzponi. Tudi letos bo organiziranih vsaj pet skupin z različno stopnjo pripravljenosti. Etape so primerne za vse skupine, če pa se bo izkazalo, da je kakšna trasa za posameznika ali skupino pretežka, bo stalno na voljo spremljevalno vozilo.
Poleg kolesarjenja preko dneva, bo tudi ob večerih poskrbljeno, da nam ne bo dolgčas.
Stroški 18. BAM.Bi Dalmacija toura znašajo 350€*, s tem, da bomo 10€ na udeleženca shranili v fond za morebitne nepredvidene stroške (npr. poškodbe na vozilih ipd.). V kolikor sredstev iz fonda ne bomo potrebovali, bomo polovico darovali v dobrodelni namen, pol pa ostane v BAM.Bi rezervnem fondu. V letu 2017 smo 300€ namenili PGD Trboje za nakup gasilnega vozila.

Prijave zbiramo do ponedeljka, 26. februarja 2018 ob plačilu rezervacije v višini 50€.

V ceno pa je sicer vključeno naslednje:

Nekaj osnovnih navodil:

Razpored etap: 1. ETAPA

Bihač-Užljebič(mejni prehod)-Škorič brdo (1.107 nmv)-Gračac-Obrovac-Nin-Petrčane

160 km / 2.267 vm

https://www.strava.com/routes/11859977

  1. ETAPA Petrčane-Zadar-Ugljan-Pašman-Biograd na moru-Vodice

119 km / 1.207 vm

https://www.strava.com/routes/11860142

  1. ETAPA Vodice-Kistanje-Skradin-Vodice

129 km / 1.587 vm

https://www.strava.com/routes/11660298

  1. ETAPA Vodice-Benkovac-Starigrad (Paklenica)-Veliko Rujno (702 nmv) – Starigrad (Paklenica)

116km / 1.609 vm

https://www.strava.com/routes/11860398

  1. ETAPA

Starigrad (Paklenica)-Karlobag-Baške Oštarije (966nmv)-Smiljan-Perušič

107 km / 1.769 vm https://www.strava.com/routes/11865835

 

Skupaj 644 km in 8439 vm

*Cena je okvirna in bo znana po končanih prijavah glede na število udeležencev, ko bomo tudi dobili končno ceno s strani hotelov.

Zavarovanje (kolesarsko) / potreben je Coris, ki vključuje riziko kolesarjenja. Kdor ima kolesarsko licenco z zavarovanjem za tujino ali osebno zavarovanje za tujino z vključenim rizikom kolesarjenja, naj to pove na sestanku pred Dalmacijo ali sporoči preko elektronske pošte.

Kdor ima urejeno zavarovanje za tujino plača 10€ manj.

 

Prospekt Dalmacija tour 2018

 

Športno društvo BAM.Bi